Revista de Pangea

"La Revista de Pangea és un recull de notícies de diferents butlletins"

Archives: 10 de December de 2018

Últimes noticies publicades al web de la CGT de Catalunya (09-12-18)

 

Si no veu correctament aquest correu premi aquí

 

CGT de Catalunya.
www.cgtcatalunya.cat

 

Últimes noticies publicades al web de la CGT de Catalunya.
Darrera publicada: 9 de desembre.

 

diumenge 9 de desembre de 2018
Per què CGT Ensenyament no convoca vaga el 12D

Fa uns dies publicàvem algunes consideracions sobre la propera convocatòria de vaga anunciada pels sindicats CCOO i UGT per al pròxim 12D.

Expressàvem la nostra sorpresa pel fet que tot i haver-hi una convocatòria prèvia de vaga en el calendari, la del passat 29N, aquests sindicats no s’hi afegissin i decidissin desmarcar-se de la plataforma reivindicativa formada pels sindicats USTEC, ASPEPC i CGT Ensenyament.

Ens sobtava que la vaga que han proposat per al 12D sortís amb una única (…)

 

dijous 29 de novembre de 2018
La CGT demanda el departament de Treball de la Generalitat per vulnerar la llibertat sindical a la vaga de l’Atenció Primària

Demà 30 de novembre es procedirà a enregistrar una demanda davant el TSJC contra el Departament de Treball de la Generalitat, per incomplir les reiterades peticions de mediació que des de la CGT s’han realitzat durant la vaga d’Atenció Primària.

Demà 30 de novembre a les 12:30h, el sindicat CGT convoca una roda de premsa al CAP Guineueta, Passeig de Valldaura, 135, per explicar el contingut d’aquesta demanda així com la situació del conflicte a l’Atenció Primària.

La CGT va convocar 5 dies de vaga (…)

 

divendres 26 d’octubre de 2018
Sindicalisme i feixisme 2.0
Article d’Ermengol Gassiot
A ningú se’ns escapa que el feixisme està creixent arreu d’Europa. Tampoc se’ns escapen dos aspectes d’aquest fenomen. Primer, que els “nous” feixistes molts cops no van amb el cap rapat ni aixequen obertament el braç (tot i que alguns ho continuen fent). Sovint són homes i dones amb un cert aspecte d’executius i roba pija, com la Marie Le Pen (Front Nacional, França), el Jörg Meuthen (Alternativa per Alemanya) o Geert Wilders (Partit per la Llibertat, Països Baixos). Tots ells fugen de l’estereotip del (…)

 

 

diumenge 9 de desembre de 2018
Campanya d’UCFR: Aturem VOX, aturem l’extrema dreta

Aturem VOX, aturem l’extrema dreta

Es va redactar aquesta declaració fa unes setmanes i encara no s’havia llançat. Davant les greus notícies d’Andalusia, la publiquem de manera urgent aquesta nit, sense ni tan sols actualitzar-la. Ja farem les anàlisis més detallades de la situació, però la urgència és evident.

Fem una crida a associacions, moviments, organitzacions, sindicats, partits, persones a títol individual… a sumar esforços ara per evitar que l’extrema dreta es normalitzi a l’Estat espanyol. (…)

 

diumenge 9 de desembre de 2018
Presentació del llibre ’El Congrés de Sants’ als locals de CGT Barcelona l’11 de desembre

Presentació del llibre el Congrés de Sants a càrrec de l’Emili Cortavitarte (president de la Fundació Salvador Seguí), dimarts 11 de desembre a les 18.30h a la Sala Eladio Villanueva, als locals de CGT Barcelona.

El congrés de Sants de la CNT catalana es celebrà del 28 al 30 de juny a l’Ateneu Racionalista del carrer Vallespir. L’1 de juliol es va fer el míting final a la Rambla Santa Mònica. Van assistir-hi 155 delegats de 137 sindicats d’ofici, 11 Federacions Locals… representant més de 73.000 (…)

 

diumenge 9 de desembre de 2018
Assemblees per debatre propostes de continuïtat de les mobilitzacions a l’ensenyament públic

Assemblea de treballadores de l’Ensenyament públic de les comarques de Barcelona: divendres 14 de desembre a les 18’30h

Companyes i companys,

El dijous 29 de novembre els sindicats USTEC·STEs, ASPEPC·SPS i CGT vam convocar vaga a l’ensenyament públic, durant el procés de debat dels nous pressupostos de la Generalitat de Catalunya. Fa dos anys vam començar a revertir algunes retallades aprofitant l’anterior debat de pressupostos i ara creiem que en podem revertir encara més.

El mateix dia 29 els (…)

 

dimarts 4 de desembre de 2018
Desconvocada la vaga a Logaritme que s’havia d’iniciar el 4 de desembre

Comunicat 03/12 /2018

Vaga 4-9D Desconvocada

A menys de 12 hores per començar la vaga convocada per als dies 4 a 9 de desembre, s’ha mantingut una reunió amb el president de Logaritme i Director socioeconòmic del ICS i s’han acordat els següents punts:

Se’ns ha lliurat un informe preliminar, signat per un enginyer de camins, que després d’analitzar l’estructura de la nau principal, assenyala que no correm perill imminent, amb la qual cosa podem seguir treballant amb normalitat.

L’informe final (…)

 

dilluns 3 de desembre de 2018
CGT Ensenyament Lleida denuncia davant Inspecció de treball la situació que viu la UEC de la Seu d’Urgell gestionada per l’entitat ASPID

CGT Ensenyament Lleida denuncia davant Inspecció de treball la situació que viu la UEC de la Seu d’Urgell gestionada per l’entitat ASPID.

Les Unitats d’Escolarització Compartida (UECs) són serveis públics que el Departament d’Ensenyament ha externalitzat mitjançant la gestió privada.

La secció sindical d’Ensenyament de la CGT Lleida, ha interposat una denúncia davant inspecció de treball de Lleida, a efectes de denunciar les condicions laborals i la gestió que s’està fent de la UEC de la Seu d’Urgell. (…)

 

dimecres 28 de novembre de 2018
El PDI i el PAS de les universitats catalanes aniran a la vaga

El PDI i el PAS de les universitats catalanes aniran a la vaga per reclamar una millora de les seves condicions laborals

El Personal Docent i Investigador i el Personal d’Administració i Serveis de les universitats catalanes aniran aquesta setmana a la vaga per reclamar millores en les seves condicions laborals. Així ho han explicat en una roda de premsa conjunta, que ha tingut lloc avui a Barcelona i en la qual s’hi han sumat membres de diversos centres, com la Universitat de Barcelona, la (…)

 

dilluns 26 de novembre de 2018
Arrenquen cinc dies de vaga i mobilitzacions a tot el personal d’atenció primària

En aquests moments tots els i les treballadores d’atenció primària pública i concertada, no inclosos a serveis mínims, estan cridats a la vaga. No és una vaga de metges doncs la CGT va legalitzar-la pel personal no sanitari (zeladores, auxiliars administratives, administratives, informàtiques, manteniment,…) i sanitari (TCAI, infermeres, metgesses, odontòlogues, fisioterapeutes, treballadores socials,…).

La vaga es preveu amb un ampli seguiment per part dels professionals sanitaris i no sanitari, (…)

 

dissabte 24 de novembre de 2018
Davant la passivitat de la Generalitat, la CGT convoca 5 dies de VAGA a TOTA l’Atenció Primària de Catalunya

Reivindicacions i accions previstes de la Vaga de 5 dies convocades a tot el sector sanitari de l’atenció primària

La convocatòria legal de la CGT és l’única que convoca a tota la plantilla, personal no sanitari (zeladores, auxiliars administratives, administratives, informàtiques, manteniment,…) i personal sanitari (TCAI, infermeres, metgesses, odontòlogues, fisioterapeutes, treballadores socials,…) dels centres d’atenció primària pública i concertada a 5 dies de Vaga. No és una vaga de metges, (…)

 

dissabte 24 de novembre de 2018
Crònica de l’acte de suport a la Lola realitzat el 21 de novembre al local de CGT Catalunya

Acte de suport a la Lola, encausada per ajudar una persona migrant a Grècia

El dimecres 21 de novembre unes 150 persones van compartir l’acte de solidaritat amb la Lola i contra la criminalització del suport a les persones migrants, al local de CGT Catalunya al carrer Burgos de Sants, Barcelona.

Durant les més de dues hores que va durar la trobada es van expressar contínues mostres de suport a la Lola, demanant la seva absolució, així com de totes les persones repressaliades per lluitar contra (…)

 

dissabte 24 de novembre de 2018
Comunicat de CGT davant la ’setmana de la integritat’ a Seat

LA PLANTILLA JA ÉS ÍNTEGRA

Amb la setmana de la Integritat, SEAT intenta rentar la seva imatge pels temes que li han esquitxat als darrers temps: endolls a l’hora de contractar, l’abús d’autoritat o el conflicte de les emissions dels cotxes dièsel. És positiu que es reconeguin els errors, i les mateixes xerrades en són un reconeixement de que hi han hagut massa errades. Però, ¿per part de qui?

Les persones que composem la plantilla ja en som d’íntegres. Per què els que tenen la possibilitat (…)

 

dijous 22 de novembre de 2018
CGT primera força sindical entre els conductors de Bus de Barcelona

A les eleccions sindicals realitzades ahir a Transports de Barcelona, (Bus públic de la ciutat de Barcelona) la CGT passa a ser la primera força al col·legi de conductors i mecànics, amb 764 vots que suposen 7 delegats sindicals (3 més que a la convocatòria de 2014). Al col·legi de tècnics, per mínim marge no s’hi han afegit encara més delegats pel sindicat.

Aquest fort increment suposa un suport de la plantilla a la línia d’oposició a un tramvia privatitzat, a la lluita pels drets de les treballadores (…)

 

dimecres 21 de novembre de 2018
Preavís de vaga a tota la plantilla de l’atenció primària
La necessària rebel·lió de l’Atenció Primària

La reforma de l’Atenció Primària (AP) a Catalunya (RAP, Decret 84/1985), que tant va entusiasmar professionals i pacients, va donar pas a una sèrie de normes en anys posteriors (LOSC 15/1990 i modificació parcial Llei 11/1995 ) que van desvirtuar la RAP i van potenciar la sanitat privada, fins a convertir a l’AP en una màquina productiva sotmesa als interessos polítics del moment i generadora de casos de corrupció.

Molts anys després, l’AP segueix sent la raspa del sistema sanitari, i les seves (…)

 

dimarts 20 de novembre de 2018
La LLUITA de TOTA l’Atenció Primària passa per la VAGA del 26 al 30 de novembre

El passat dilluns 12 de novembre l’assemblea de Rebel.lió Atenció Primària vam decidir convocar a totes les treballadores de l’Atenció Primària de Catalunya a la vaga per als dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre amb el suport de la Confederació General del Treball de Catalunya (CGT).

Abans de les dures retallades a la sanitat realitzades pel Conseller Boi Ruiz, des de l’Atenció Primària ja portàvem temps amb precarietat, normalment la paraula més escoltada i sentida en els Equips d’Atenció Primària (…)

 

dilluns 19 de novembre de 2018
Després d’un mes i escaig esperant resposta, la CGT Ensenyament Lleida constata el menysteniment per part del Servei Territorial d’Ensenyament

Des de CGT Ensenyament Lleida lamentem profundament que després de la reunió mantinguda el passat 10 d’octubre amb el delegat del Departament d’Ensenyament a Lleida, Carles Vega, a dia d’avui encara no se’ns hagi respost, malgrat el bon to de la trobada. Tal i com ens va demanar ell mateix li vam fer requeriment mitjançant un correu electrònic l’endemà de la reunió feta. Per tant, davant del silenci volem expressar el nostre enuig enfront d’aquesta actitud de deixadesa.

Potser té molta feina a (…)

 

diumenge 18 de novembre de 2018
Comunicat de Dones Llibertàries CGT davant el 25N 2018

DONES LLIBERTÀRIES DE CGT. Dia Internacional Contra la Violència Masclista.

FEM UNA CRIDA A PARTICIPAR EN LES MANIFESTACIONS QUE ES FARAN A CATALUNYA pel 25N, a Barcelona, 25N 11.30h a Plaça Universitat

DIA INTERNACIONAL PER LA NO VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES I LES NENES.

Cada 25 de novembre dones d’arreu del món ocupem els carrers per cridar ben fort que no volem més violències contra les dones.

Reivindiquem el dret a una vida lliure de violències. Es tracta d’una jornada Internacional en què (…)

 

diumenge 18 de novembre de 2018
Acte de suport a la Lola i contra la criminalització de la solidaritat amb les persones migrades el 21 de novembre a Barcelona

Acte de suport a la Lola i contra la criminalització de la solidaritat amb les persones migrades

Dimecres 21 de novembre. 18.00h. Local CGT Catalunya al C/Burgos 59, Baixos, Barcelona

Experiències en primera persona als camps de refugiats de Grècia i en la ruta migratòria des de l’Orient Mitjà.

Xerrada sobre la situació de la Lola, encausada per ajudar a un refugiat.

Parlaments de col·lectius que es solidaritzen amb la companya Lola.

Sopar de pintxos.

La solidaritat no pot ser delicte. (…)

 

diumenge 18 de novembre de 2018
Sobre el recent anunci de convocatòria de vaga pel 12D
Comunicat CGT Ensenyament

La vaga a l’ensenyament públic del 29 de novembre que convoquem els sindicats CGT Ensenyament, USTEC i Aspepc va prenent força.

Fem una valoració positiva de la resposta rebuda fins ara per part dels i les nostres companyes als centres pel que fa a la necessitat de fer aquesta vaga i dels elements que té per assolir les reivindicacions plantejades: context de debat de pressupostos, demandes necessàries i assumibles i perspectives de continuïtat a decidir de manera assembleària. Insistim a (…)

 

www.cgtcatalunya.cat |
facebook |
twitter |
vimeo |
youtube |
flickr |
rss |
google+ |
slideshare |
issuu |
scribd |
instagram |
about |
linkedin |
bambuser

 

Què és la CGT |
On trobar-nos |
Afiliació |
Butlletí |
On Trobar-nos |
Àmbits d’actuació |
Actualitat |
Legislació |
Serveis Socials i Sindicals |
Enllaços
En relació a la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic
(la LSSI-CE) aprovada pel parlament espanyol i de la vigent Llei Orgànica 15 13/12/1999 de Protecció de Dades espanyola, estem obligats a
comunicar-te que la teva adreça de correu figura en aquest moment subscrita a la LLISTA de correu electrònic de l’equip de comunicació adscrit
a la Secretaria de Comunicació de la CGT de Catalunya, formant part d’un fitxer automatitzat de dades.nnAmb el present e-mail volem informar-te de
la teva opció de cancel·lació en virtut de les lleis abans esmentades, i del teu dret d’oposició, accés, rectificació i cancel·lació de les teves
dades. Si no desitges seguir rebent missatges d’aquesta llista, per a donar-te de baixa envia un correu a l’adreça:
com-cgt-cat@cgtcatalunya.cat.

FontFuente: enviaments@cgtcatalunya.cat

Comentaris tancats a Últimes noticies publicades al web de la CGT de Catalunya (09-12-18)

[Medios] ‘La ciudad no es un parque temático’: protesta ciudadana contra la turistificación

9 de diciembre de 2018

‘La ciudad no es un parque temático’: protesta ciudadana contra la turistificación

· Ecologistas en Acción ha finalizado en Sevilla su vigésima asamblea general con el despliegue de una pancarta de 60 m² contra el proceso de turistificación y gentrificación que se vive en la ciudad hispalense y en otros lugares del territorio español.

· La organización ecologista ha denunciado que el modelo turístico tiene graves impactos ambientales, como el aumento del efecto invernadero o el incremento de residuos, y sociales, al expulsar a personas de los barrios, destruir pequeño comercio y generar empleo precario.

· La lucha contra la turistificación, cuyos beneficios se concentran en las capas más ricas de la sociedad, será una de las campañas prioritarias de la organización ecologista en 2019.

“La ciudad no es un parque temático. Sevilla no se vende”. Así rezaba la pancarta de 4 x 15 m² que Ecologistas en Acción ha descolgado del mirador Setas de Sevilla y con la que ha denunciado el proceso de turistificación que se sufre, tanto en la ciudad hispalense como en otros lugares del territorio español.

La pancarta se ha desplegado durante la manifestación que cerraba la vigésima asamblea general de la confederación ecologista. La movilización, que además de a Ecologistas en Acción ha aunado a diferentes grupos sevillanos, ha tenido como lema “Nuestra ciudad no se vende, se defiende”.

El turismo se ha convertido en una de las principales industrias, con un ritmo de crecimiento imparable a nivel internacional. En concreto el Estado español, que fue el segundo país más visitado del planeta, tuvo 82 millones de visitantes en 2017 y unos ingresos turísticos de 62.000 millones de euros.

Según Ecologistas en Acción, los efectos de esta actividad están siendo devastadores para el territorio tanto a nivel social como ambiental. “Cada millón de turistas que recibimos en nuestro país nos cuesta 11 millones de litros de combustible, 300 millones de litros de agua, 300 millones de litros de aguas residuales, 25 millones de kg de CO2 y 1,5 millones de residuos. Basta multiplicarlo por 75 millones para obtener el impacto ambiental de la actividad”, ha declarado Pepe Guillén, portavoz de Ecologistas en Acción.

A estos datos hay que añadir la ocupación del territorio que se traduce en destrucción del medio natural, en la generación de infraestructuras desorbitadas y en la pérdida de otros sectores económicos, como el agrario. “Podemos decir que lo que tenemos en la actualidad es un monocultivo turístico, que modifica y reorienta toda la sociedad a su paso”, ha añadido Guillén.

El portavoz de Ecologistas en Acción ha ofrecido un ejemplo claro para explicar este ‘monocultuvo turístico’: “En Sevilla más del 20% de las viviendas del casco histórico de la ciudad están destinadas al turismo, a lo que hay que añadirle las 21.600 plazas que se ofertan en establecimientos oficiales”.

Esta situación tiene consecuencias directas, como la subida de los alquileres provocada por los apartamentos turísticos, que desplaza a la población en situación de mayor vulnerabilidad y a los comercios locales, lo que hace desaparecer el tejido social. “Los barrios cada vez se asemejan más a un parque temático que a un espacio de convivencia. Esto nos obliga a convertirnos en un Mickey Mouse mal pagado o a salir de aquí”, ha enfatizado Ana, vecina del centro histórico de Sevilla.

Asimismo, los elevados ingresos que deja el turismo no se traducen en beneficios para sus habitantes. El hecho de la precariedad del empleo generado por el sector turístico también ha sido centro de las críticas de quienes se han manifestado. “Un sector que está cada vez más en las manos de empresas multinacionales como Airbnb, de grandes touroperadoras o de fondos de inversión, expertas en eludir el pago de impuestos y algunas de ellas fuertemente ligadas a casos de corrupción”, ha zanjado Guillén.

La movilización de esta mañana ha sido el pistoletazo de salida de la campaña contra la turistificación, que será una de las campañas confederales más importantes de 2019 para la organización ecologista.
Más información: Pepe Guillén, 659 129 555, portavoz de Ecologistas en Acción
<http://ecologistasenaccion.org/>
Roberto Herreros Prensa
Confederación de Ecologistas en Acción
915 31 27 39 / 617 02 64 32
www.ecologistasenaccion.org <http://www.ecologistasenaccion.org/>
<https://twitter.com/robertoherreros> @robertoherreros <https://twitter.com/robertoherreros>
_______________________________________________
Confederacion de Ecologistas en Accion
Marques de Leganes 12 – 28004 Madrid
Telefono: +34-91-5312739
http://www.ecologistasenaccion.org/

FontFuente: prensa@ecologistasenaccion.org, via: medios-bounces@ecologistasenaccion.net

Comentaris tancats a [Medios] ‘La ciudad no es un parque temático’: protesta ciudadana contra la turistificación

[Mitjans] NdeP: Ecologistes en Acció celebra els seus 20 anys amb una assemblea general a Sevilla

*Ecologistes en Acció celebra els seus 20 anys amb una assemblea general
a Sevilla*

/*· El 6 de desembre de 1998 tres-cents grups ecologistes es van unir
per crear Ecologistes en Acció. El balanç d’aquesta unificació és més
que positiu.*//*
*//*
*//*· Ecologistes en Acció de Catalunya va a l’assemblea general de
l’organització ecologista, que se celebra entre el 7 i el 9 de desembre
a Sevilla, a la qual traslladarà la lluita de tots aquests anys i on es
farà recapitulació de la feina feta i es veurà com encarar les següents
dues dècades.*//*
*//*
*/
A la segona meitat del segle passat va aparèixer l’ecologisme com un
moviment social amb noves idees, una ètica diferent i diferents formes
d’organitzar-se i treballar. A Espanya van sorgir molts grups
ecologistes i de defensa de la natura que treballaven en el seu
territori però sense gaire coordinació entre si.

Per millorar la incidència de l’activitat ecologista, el 6 de desembre
de 1998 prop de tres-cents grups van constituir Ecologistes en Acció.
Aquesta organització va aglutinar des del principi a les dues principals
tendències de l’ecologisme estatal: aquella amb plantejaments més
polítics, urbans i antinuclears, i una altra més centrada en la
conservació del medi natural. Aquesta confluència d’enfocaments ajudar a
crear el discurs complex i ampli que ara té l’organització.
L’enfocament amb el qual Ecologistes en Acció aborda la realitat, el de
l’ecologisme social, analitza la complexa situació actual per buscar
solucions que siguin alhora justes per a la gent i viables, i
sostenibles per a la resta d’éssers vius amb els que compartim el
planeta. Aquesta mirada complexa també fa que s’integri a la conservació
de la natura i la defensa del territori amb la justícia social, el
pacifisme i antimilitarisme, l’economia solidària, l’agroecologia i
sobirania alimentària o l’ecofeminisme.

Ecologistes en Acció ha deixat en aquests 20 anys una forta empremta
entre els moviments socials d’Espanya i en les polítiques que s’han dut
a terme. Lola Yllescas, una de suscoordinadoras, afirma: “Som una
organització molt horitzontal, molt enganxada al terreny, i que moltes
vegades actuem servint d’enllaç i de nexe a molts altres moviments
socials emancipadors. No és casualitat que grans mobilitzacions com les
que hi ha va tenir contra les guerres de Iugoslàvia o de l’Iraq, contra
el transvasament de l’Ebre, per a la reparació i la justícia davant els
desastres d’Aznalcóllar o del Prestige, en oposició als tractats
comercials de la globalització o les marees ciutadanes, iniciaran en
locals d’Ecologistes en acció “.

Des d’Ecologistes en Acció s’afirma que la situació planetària no és
favorable, però que hi ha molts motius per celebrar aquestes dues
dècades d’existència. 20 anys, milers i milers d’accions, denúncies,
protestes, estudis, comunicats, publicacions. Molts èxits i també
fracassos. “Però sobretot, 20 anys d’esforç altruista de molta gent
treballant contra corrent per aconseguir un entorn millor per a tots els
éssers vius i d’assolir unes societats més justes i en pau amb el
planeta”, emfatitza Paco Segura, un altre dels tres coordinadors
confederals.

Per tot això, durant els propers 7 a 9 de desembre, a l’assemblea que
tindrà lloc a Sevilla, a més de celebrar el seu 20 aniversari,
Ecologistes en Acció <https://www.ecologistasenaccion.org/nomevoyamarte>
debatrà com encarar les següents dues dècades d’ecologisme social davant
els nous reptes i noves dinàmiques que apareixen en el camí. Ecologistes
en Acció de Catalunya acudirà a l’assemblea a traslladar la seva lluita,
sempre pacífica i no violentea, sobre la infinitat de temes que hem i
seguim abordant com l’oposició a l’energia nuclear o els transgènics, la
comtaminación, sense oblidar tots els temes socials (moviments
migratoris, Tractats de Comerç i Inversions, els 10 anys de crisi i
estafa, etc.) entre altres i sempre des de la mirada de l’ecofeminisme

L’Assemblea començarà amb la taula inaugural, ‘Noves dinàmiques, nous
reptes per als propers 20 anys’, en què s’abordaran reptes urbans
(gentifricación, turistificació, mobilitat, urbanisme), reptes rurals
(PAC, intensificació de l’extracció, grans granges, conservació) i
reptes globals (migracions ambientals, racisme, ascens de la ultradreta,
noves regles mundials o l’increment del poder de les empreses
transnacionals).

Més de 250 activistes es donaran cita en aquesta trobada en què hi haurà
lloc per fer balanç del que han suposat aquests 20 anys d’ecologisme
social i en la qual es dissenyaran les pròximes campanyes confederals
per 2019. Però, com diu Luis Rico, el tercer de l’equip de coordinació
“no podem complir 20 anys sense celebrar-se de res, amb música i ball de
tots els estils, que ens agrada la diversitat fins i tot per això”. Per
això el programa també s’inclou la celebració del concert
#20AñosEnAcción
<https://www.ecologistasenaccion.org/?tribe_events=sevilla-concierto-20-anos-en-accion>,
que comptarà amb la participació de Kiko Veneno, Ocell, Els Diplomàtics
amb Emilia Pinzón, Guacha sàpigues-ho i Broken Toy. Com a acte de
cloenda el diumenge al matí està prevista una gran manifestació contra
el fenomen de la turistificació als carrers sevillanes.
Enllaç al programa de l’Assemblea Confederal d’Ecologistes en Acció:
Ecologistas en Acción celebra sus 20 años en Sevilla
<https://www.ecologistasenaccion.org/?p=110903>

*
**Més informació: */Fernando “Topo” Saz, 649651952 de l’equip de
coordinació d’Ecologistes en Acció/

/
/
<https://www.ecologistasenaccion.org/article35545.html>
Fernando”/Topo”/Saz
*/Ecologistes en Acció de Catalunya/*
Carrer de Sant Pere Més Alt, 31, 2º 3ª
08003 Barcelona. Teléfono: 648 76 11 99
www.ecologistesenaccio.org/catalunya
<http://www.ecologistesenaccio.org/catalunya>

<https://www.facebook.com/ecologistesenacciocatalunya>Facebook
<https://www.facebook.com/ecologistesenacciocatalunya><https://twitter.com/ecologistes>Twitter
<https://twitter.com/ecologistes>

Necessitem el teu suport per tal que aquest món sigui més just i
sostenible. <https://www.ecologistasenaccion.org/article22223.html>
/D’acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció
de Dades de Caràcter Personal, vostè és informat de la incorporació de
les seves dades en un fitxer automatitzat. El propòsit és gestionar la
relació comercial o per informar-lo dels nostres serveis o activitats.
Igualment, queda informat de la possibilitat d’exercir els drets
d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició a que les seves dades
siguin tractades per la Federació d´Ecologistes en Acció Ctalaunya,
adreçant-se a: coordinacio@ecologistesenacció.cat o el telèfon: 648 76
11 99./

//
/
//Aquest missatge s’envia només a la persona que el rep i pot contenir
informació confidencial o privilegiada. Si vostè no és el destinatari,
li recordem que l’ús, divulgació o copia sense permís està prohibit per
la Legislació vigent. Si heu rebut aquest missatge per error, si us plau
notifiqui-ho immediatament per aquesta via i procedeixi a destruir-lo.//
/
___________________________________________
_______________________________________________
Ecologistes en Accio de Catalunya
Sant Pere més Alt 31, 2º 3ª
08003 Barcelona
Teléfono: 648761199
http://ecologistesenaccio.org/catalunya

FontFuente: coordinacio@ecologistesenaccio.cat, via: mitjans-bounces@ecologistasenaccion.org

Comentaris tancats a [Mitjans] NdeP: Ecologistes en Acció celebra els seus 20 anys amb una assemblea general a Sevilla

[Medios] El 83 % de los suelos agrícolas europeos están contaminados con uno o más plaguicidas

5 de diciembre de 2018

El 83 % de los suelos agrícolas europeos están contaminados con uno o más plaguicidas

En el Día Mundial del Suelo Ecologistas en Acción difunde un estudio reciente que revela que la presencia de mezclas de residuos de pesticidas en los suelos es la regla y no la excepción.

El estudio ‘Residuos de pesticidas en los suelos agrícolas europeos. Una realidad oculta al descubierto <https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.10.441>’, de Vera Silva, Hans G. J. Mol, Paul Zomer, Marc Tienstra, Coen J. Ritsema y Violette Geissen ha analizado la presencia de 76 plaguicidas diferentes en 317 suelos destinados a la agricultura.

Los resultados muestran la elevada contaminación de los suelos dedicados a la agricultura por pesticidas y mezclas de los mismos:

· El 83 % de los suelos agrícolas de Europa contienen restos de uno o más plaguicidas.

· El 58 % contienen mezclas de distintos tóxicos (45% tienen residuos de dos a cinco plaguicidas y el 13 % tienen residuos de seis a 10 agrotóxicos diferentes).

· Encontraron 166 mezclas de plaguicidas diferentes, cuyos efectos combinados son desconocidos.

· En algunos puntos se superaron las concentraciones de residuos individuales previstas.

La intensificación agrícola que se ha vivido en Europa en las últimas décadas ha ido unida a un elevado consumo de plaguicidas. Desde 1960, los rendimientos promedio mundiales de arroz, trigo y maíz se han duplicado pero el coste que ha pagado la sociedad ha sido que el uso de pesticidas se ha multiplicado de 15 a 20 veces.

A nivel mundial, se aplican anualmente alrededor de tres millones de toneladas de pesticidas. En la Unión Europea, hay casi 500 sustancias activas aprobadas para su uso en pesticidas, con ventas anuales de 374.000 toneladas.

España lidera la venta de plaguicidas en Europa <https://www.libresdecontaminanteshormonales.org/2018/10/22/espana-vuelve-a-ser-lider-en-pesticidas>, según datos del 2018 de EUROSTAT <http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=aei_fm_salpest09&lang=en>. Conforme a los resultados del estudio, en España predominan los suelos contaminados con mezclas de dos a cinco residuos. Murcia presenta los mayores niveles de contaminación con suelos con mezclas de seis a 10 plaguicidas diferentes.

El año pasado un estudio del Centro Común de Investigación de la Comisión Europea, publicado en Science of the Total Environment, detectó que el 45 % de los suelos de cultivo europeos contienen residuos de glifosato y su producto de degradación más tóxico, AMPA <https://www.libresdecontaminanteshormonales.org/2017/11/02/glifosato-contamina-45-los-suelos-agricolas-europeos>.

El presente estudio coincide en la frecuencia del glifosato y su metabolito AMPA (en la gráfica ambas sustancias aparecen en azul) en los suelos agrícolas. Pero amplía el análisis a otras sustancias tóxicas. Por ejemplo, el insecticida DDT y su metabolito, el DDE.

El DDT es un disruptor endocrino <https://www.libresdecontaminanteshormonales.org/faq-items/que-son-los-contaminantes-hormonales> que imita el funcionamiento de los estrógenos, razón por la que se relaciona con una mayor probabilidad de cáncer de mama, entre otros efectos adversos. A pesar de estar prohibido desde el siglo pasado, el suelo y los ríos <https://www.libresdecontaminanteshormonales.org/2018/02/25/rios-hormonados-desvela-la-grave-contaminacion-por-plaguicidas-de-los-rios-espanoles> siguen contaminados por este veneno.

Los fungicidas boscalid, epoxiconazol y tebuconazol, utilizados contra hongos y moho, son los siguientes más frecuentes y en concentraciones más altas en los suelos agrícolas. Según los estudios de Pesticide Action Network, el epoxiconazol es un contaminante hormonal que disminuye la producción de estrógenos. Entre sus efectos demostrados están los tumores de hígado en ratones y en ovarios en ratas, además de malformaciones en el desarrollo. El tebuconazol es otro disruptor endocrino que disminuye la producción de estrógenos e induce efectos adversos en la tiroides y en el desarrollo reproductivo.

El equipo investigador recomienza que se monitoreen los residuos de pesticidas en el suelo. Además, recomiendan la evaluación de la toxicidad de las mezclas de residuos, el llamado ‘efecto cóctel’ <https://www.libresdecontaminanteshormonales.org/2016/01/07/0007-o-el-peligro-del-efecto-coctel> por el que una mezcla de sustancias tóxicas puede ser más peligrosa que cada sustancia por separado.

La contaminación del suelo por residuos de pesticidas se ha convertido en un problema debido a la alta persistencia y toxicidad de algunos pesticidas en especies no objetivo.
Estudio completo: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.10.441 <https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.10.441>
Más información: Koldo Hernández, portavoz de Ecologistas en Acción, 678 967 727
<http://ecologistasenaccion.org/>
Roberto Herreros Prensa
Confederación de Ecologistas en Acción
915 31 27 39 / 617 02 64 32
www.ecologistasenaccion.org <http://www.ecologistasenaccion.org/>
<https://twitter.com/robertoherreros> @robertoherreros <https://twitter.com/robertoherreros>
_______________________________________________
Confederacion de Ecologistas en Accion
Marques de Leganes 12 – 28004 Madrid
Telefono: +34-91-5312739
http://www.ecologistasenaccion.org/

FontFuente: prensa@ecologistasenaccion.org, via: medios-bounces@ecologistasenaccion.net

Comentaris tancats a [Medios] El 83 % de los suelos agrícolas europeos están contaminados con uno o más plaguicidas

[Medios] Cuarenta años dando la espalda al medioambiente

/5 de diciembre de 2018/

*Cuarenta años dando la espalda al medioambiente*

*· Con motivo de la celebración del 40º aniversario de la Constitución
española, Ecologistas en Acción denuncia que este texto no está
preparado para reaccionar a la grave crisis ecológica que vivimos.**
**
**· La organización ecologista reivindica la necesidad de que la
Constitución refleje la gran trascendencia que el medioambiente y la
ecología tienen en este momento histórico de las sociedades.*

Mañana se cumplen cuarenta años de la Constitución española y veinte de
la creación de Ecologistas en Acción. Una fecha en la que la
organización ecologista quiere poner el acento en el contenido de la
Carta Magna española para denunciar que, al igual que la mayoría de
constituciones, no está preparada para dar respuesta a la grave crisis
ecológica que vivimos en nuestra sociedad.

La Constitución española antepone el crecimiento económico a la
protección de los bienes naturales imprescindibles para la
supervivencia, que son cada vez más escasos. Para Ecologistas en Acción
“resulta inaudito que la actual Constitución española, al igual que
muchas otras, no mencionen apenas la naturaleza ni los elementos clave
de la vida como el agua, la energía, la atmósfera o los ecosistemas”.

En el proceso actual de reflexión en torno a la reforma constitucional,
la organización ecologista afirma que es urgente e imprescindible
incorporar la sostenibilidad ecológica como uno de sus ejes centrales y
con la máxima jerarquía normativa. Sin sostenibilidad ecológica, la
imprescindible justicia social se queda sin el sustrato natural que hace
posible la vida.

Ecologistas en Acción ha elaborado una serie de propuestas para que la
Constitución sea actualizada ecológicamente:

1.    Ha de explicitar y defender la sostenibilidad ecológica y social
como un objetivo colectivo central que debe ser un eje vertebrador de la
Constitución.

2.    La sostenibilidad ecológica y social ha de tener un rango de
máxima jerarquía.

3.    Cuando existan incompatibilidades entre desarrollo económico y
sostenibilidad ecológica ha de ponerse esta segunda por delante, ya que
si no hay sostenibilidad ecológica finalmente no la habrá económica.

4.    Ha de proteger la propiedad colectiva y el bien común.

5.    Ha de reinterpretar el concepto de seguridad incorporando la
seguridad ecológica y de cuidados.

6.    Ha de incluir el análisis de la economía ecológica en las
propuestas económicas, reconociendo los límites de los recursos y la
dependencia de las sociedades y sus economías de la base material de la
vida.

7.    Ha de proteger la sostenibilidad local y global en los tratados
internacionales.

8.    Ha de tomar un papel proactivo en la lucha contra el cambio
climático, la transición energética, la defensa de la biodiversidad y la
prohibición y limitación de residuos peligrosos.

9.    Ha de defender la propiedad colectiva de los bienes ecológicos
claves para la sostenibilidad.

10. Ha de defender el principio de precaución en la extracción,
producción y emisión de residuos cuando las consecuencias son inciertas,
complejas o poco estudiadas.

11. Debe desarrollar medidas en torno a: la soberanía alimentaria y la
agroecología, el equilibrio ecológico, la movilidad sostenible (y
limitación de la insostenible), la conservación de las aguas, el aire y
los suelos, la prohibición de armas químicas, la limitación y
prohibición de los depósitos de residuos nucleares, el desarrollo
energías alternativas y renovables, la protección de los recursos
genéticos y microorganismos, la restauración de la biodiversidad en
riesgo de extinción, las especies animales protegidas, la prohibición de
incluir recursos naturales en el mercado de valores, el desarrollo de
tecnologías sostenibles, el derecho a la información ambiental, el
fomento de la investigación en sostenibilidad, el desarrollo de la
educación para la sostenibilidad.

12. En un contexto de escasez de recursos ha de poner algún tipo de
freno a la acumulación privada de bienes naturales.

13. Ha de defender la participación de la población en la gestión
ambiental y la defensa de la naturaleza.

Una Constitución no cambia en sí misma la realidad, pero permite la
transición a una sostenibilidad cada vez más urgente y necesaria, dando
respaldo a los cambios, limitando el rumbo insostenible y ayudando a
cambiar la percepción de la realidad. Para Ecologistas en Acción no
tenemos muchas más oportunidades y es el momento de actuar.
*Más información:* /Fernando Cembranos, portavoz de Ecologistas en
Acción, 696 906 217./
<http://ecologistasenaccion.org> *
Marta Monasterio Martín*/Prensa/
/*Confederación de Ecologistas en Acción*/
915 31 27 39 / 654 12 53 16
www.ecologistasenaccion.org <http://www.ecologistasenaccion.org/>
_______________________________________________
Confederacion de Ecologistas en Accion
Marques de Leganes 12 – 28004 Madrid
Telefono: +34-91-5312739
http://www.ecologistasenaccion.org/

FontFuente: prensa2@ecologistasenaccion.org, via: medios-bounces@ecologistasenaccion.net

Comentaris tancats a [Medios] Cuarenta años dando la espalda al medioambiente

[Mitjans] NdeP: Demanen al Govern Espanyol que recolzi la creació d’una àrea de control d’Emissions al mar Mediterrani

[cast-cat]
_Con el fin de limitar la contaminación del aire producida por los barcos_

__**
*PIDEN AL GOBIERNO ESPAÑOL QUE APOYE LA CREACIÓN DE UN ÁREA DE
CONTROL DE EMISIONES EN EL MAR MEDITERRÁNEO *
**

*El Ayuntamiento de Barcelona ha sido el primero en adherirse a la
campaña a favor de la Med-ECA que lideran varias plataformas y ONG*

**

Alianza Mar Blava, Transport and Environment, Ecologistas en Acción y la
Plataforma por la Calidad del Aire han felicitado al Ayuntamiento de
Barcelona por su adhesión a la iniciativa en favor de la creación de un
Área de Control de Emisiones (ECA, en sus siglas en inglés) en el mar
Mediterráneo (Med-ECA) para limitar la contaminación del aire producida
por los barcos. Esta regulación ECA en el Mar del Norte, el Mar Báltico
y el Canal de la Mancha ha representado unas mejoras inmediatas en la
calidad del aire de hasta un 50% desde el año 2015 y unos beneficios
socioeconómicos asociados valorados en miles de millones de euros.

Para las zonas costeras y las ciudades portuarias, el tráfico marítimo
es una fuente especialmente importante de contaminación atmosférica, la
cual constituye una seria amenaza para la salud pública y el medio
ambiente.

Los barcos utilizan combustibles con alto contenido de azufre que emiten
contaminantes altamente peligrosos para la salud humana debido
regulaciones menos estrictas que las que rigen sobre las fuentes de
emisión en tierra. Entre estos contaminantes se encuentran los óxidos de
nitrógeno (NOx), los óxidos de azufre (SOx) y el material particulado (PM).

De hecho, la Comisión Europea estima que cada año 50.000 europeos mueren
prematuramente a causa de la contaminación del aire causada por los
buques, en especial por los óxidos de nitrógeno, los óxidos de azufre,
el ozono troposférico y el material particulado.

Por este motivo, estas organizaciones han puesto en marcha una campaña
para lograr el mayor número de apoyos posibles a esta iniciativa, en la
que se insta al Gobierno español a:

*

Apoyar activamente la creación, en el plazo más breve posible, de un
Área de Control de Emisiones en el mar Mediterráneo (Med-ECA) para
limitar la contaminación del aire producida por los barcos
(incluyendo todos los principales contaminantes del aire, como los
óxidos de azufre y nitrógeno, pero también las partículas y el
carbono negro), apoyando los esfuerzos en ese sentido iniciados por
Francia y otros estados costeros del Mediterráneo.

*

En coherencia con el punto anterior, a coordinarse con la Comisión
Europea, con Francia y el resto de los estados de la Unión Europea
(UE), así como con los estados costeros no pertenecientes a la UE,
para asegurar la creación de dicha ECA mediterránea y,
posteriormente, una vez creada, a apoyar la realización de una
gestión transfronteriza cooperativa de la misma.

*

A que en los Puertos del Estado se pongan en marcha, de manera
urgente, las medidas pertinentes para asegurar la reducción de las
emisiones de los buques obligando a éstos, una vez se encuentren
atracados, a conectarse a la red eléctrica para su funcionamiento
diario, entre otras medidas.

El éxito continuado de las Áreas de Control de Emisiones existentes en
el norte de Europa, en los mares de Norteamérica y otras zonas,
demuestra que la creación de una ECA en el mar Mediterráneo también
generaría notables beneficios en la mejora de la calidad del aire, no
sólo en las rutas marítimas y zonas costeras sino también en las
ciudades portuarias y del interior. Esto comportará mejoras inmediatas
en la salud pública, limitará los daños en los ecosistemas y el
patrimonio cultural, y permitirá a los estados miembros reducir la
contaminación del aire en el ámbito local y el consiguiente impacto
sobre el calentamiento global.
Para más información:

*

Carlos Bravo, Coordinador del Secretariado Técnico de Alianza Mar
Blava (tel. 626 99 82 41, www.alianzamarblava.org)

*

María García, Ecologistas en Acción (tel. 672 47 84 52,
www.ecologistasenaccion.org)

*

Isabell Büschel, responsable en España de Transport & Environment
(tel. 658 39 11 71, www.transportenvironment.org)
[cat]

_Amb la finalitat de limitar la contaminació de l’aire produïda pels
vaixells_
*DEMANEN AL GOVERN ESPANYOL QUE RECOLZI LA CREACIÓ D’UNA ÀREA DE
CONTROL D’EMISSIONS EN EL MAR MEDITERRANI*

***
**L’Ajuntament de Barcelona ha estat el primer a adherir-se a la
campanya a favor de la Med-ECA que lideren diverses plataformes i ONGs.*

Aliança Mar Blava, Transport and Environment, Ecologistes en Acció i la
Plataforma per la Qualitat de l’Aire han felicitat a l’Ajuntament de
Barcelona per la seva adhesió a la iniciativa en favor de la creació
d’una Àrea de Control d’Emissions (ECA, en les seves sigles en anglès)
en el mar Mediterrani (Med-ECA) per limitar la contaminació de l’aire
produïda pels vaixells. Aquesta regulació ECA en el Mar del Nord, el Mar
Bàltic i el Canal de la Manxa ha representat unes millores immediates en
la qualitat de l’aire de fins a un 50% des de l’any 2015 i uns beneficis
socioeconòmics associats valorats en milers de milions d’euros.

Per a les zones costaneres i les ciutats portuàries, el tràfic marítim
és una font especialment important de contaminació atmosfèrica, la qual
constitueix una seriosa amenaça per a la salut pública i el medi ambient.

Els vaixells utilitzen combustibles amb alt contingut de sofre que
emeten contaminants altament perillosos per a la salut humana a causa de
regulacions menys estrictes que les que regeixen sobre les fonts
d’emissió en terra. Entre aquests contaminants es troben els òxids de
nitrogen (NOx), els òxids de sofre (SOx) i el material particulat (PM).

De fet, la Comissió Europea estima que cada any 50.000 europeus moren
prematurament a causa de la contaminació de l’aire causada pels bucs,
especialment pels òxids de nitrogen, els òxids de sofre, l’ozó
troposfèric i el material particulat.

Per aquest motiu, aquestes organitzacions han engegat una campanya per
aconseguir el nombre més gran de suports possibles a aquesta iniciativa,
en la qual s’insta al Govern espanyol a:

– Recolzar activament la creació, en el termini més breu possible, d’una
Àrea de Control d’Emissions en el mar Mediterrani (Med-ECA) per limitar
la contaminació de l’aire produïda pels vaixells (incloent-hi tots els
principals contaminants de l’aire, com els òxids de sofre i nitrogen,
però també les partícules i el carboni negre), recolzant els esforços en
aquest sentit iniciats per França i altres estats costaners del Mediterrani.

– En coherència amb el punt anterior, a coordinar-se amb la Comissió
Europea, amb França i la resta dels estats de la Unió Europea (UE), així
com amb els estats costaners no pertanyents a la UE, per assegurar la
creació d’aquesta ECA mediterrània i, posteriorment, una vegada creada,
a recolzar la realització d’una gestió transfronterera cooperativa
d’aquesta.

– Que en els Ports de l’Estat s’engeguin, de manera urgent, les mesures
pertinents per assegurar la reducció de les emissions dels bucs obligant
a aquests, una vegada es trobin atracats, a connectar-se a la xarxa
elèctrica per al seu funcionament diari, entre altres mesures.

L’èxit continuat de les Àrees de Control d’Emissions existents en el
nord d’Europa, en els mars d’Amèrica del Nord i altres zones, demostra
que la creació d’una ECA en el mar Mediterrani també generaria notables
beneficis en la millora de la qualitat de l’aire, no només en les rutes
marítimes i zones costaneres sinó també a les ciutats portuàries i de
l’interior. Això comportarà millores immediates en la salut pública,
limitarà els danys en els ecosistemes i el patrimoni cultural, i
permetrà als estats membres reduir la contaminació de l’aire en l’àmbit
local i el consegüent impacte sobre l’escalfament global.

*Per a més informació:**
***- Carlos Bravo, Coordinador del Secretariat Tècnic d’Aliança Mar
*Blava (tel. 626 99 82 41, www.alianzamarblava.org)
– María García, Ecologistes en Acció (tel. 672 47 84 52,
www.ecologistasenaccion.org)
– Isabell Büschel, responsable a Espanya de Transport & Environment
(tel. 658 39 11 71, www.transportenvironment.org)
*___________________________________________________*

*
*
<https://www.ecologistasenaccion.org/article35545.html>
Fernando”/Topo”/Saz
*/Ecologistes en Acció de Catalunya/*
Carrer de Sant Pere Més Alt, 31, 2º 3ª
08003 Barcelona. Teléfono: 648 76 11 99
www.ecologistesenaccio.org/catalunya
<http://www.ecologistesenaccio.org/catalunya>

<https://www.facebook.com/ecologistesenacciocatalunya>Facebook
<https://www.facebook.com/ecologistesenacciocatalunya><https://twitter.com/ecologistes>Twitter
<https://twitter.com/ecologistes>

Necessitem el teu suport per tal que aquest món sigui més just i
sostenible. <https://www.ecologistasenaccion.org/article22223.html>
/D’acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció
de Dades de Caràcter Personal, vostè és informat de la incorporació de
les seves dades en un fitxer automatitzat. El propòsit és gestionar la
relació comercial o per informar-lo dels nostres serveis o activitats.
Igualment, queda informat de la possibilitat d’exercir els drets
d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició a que les seves dades
siguin tractades per la Federació d´Ecologistes en Acció Ctalaunya,
adreçant-se a: coordinacio@ecologistesenacció.cat o el telèfon: 648 76
11 99./

//
/
//Aquest missatge s’envia només a la persona que el rep i pot contenir
informació confidencial o privilegiada. Si vostè no és el destinatari,
li recordem que l’ús, divulgació o copia sense permís està prohibit per
la Legislació vigent. Si heu rebut aquest missatge per error, si us plau
notifiqui-ho immediatament per aquesta via i procedeixi a destruir-lo.//
/
___________________________________________
_______________________________________________
Ecologistes en Accio de Catalunya
Sant Pere més Alt 31, 2º 3ª
08003 Barcelona
Teléfono: 648761199
http://ecologistesenaccio.org/catalunya

FontFuente: coordinacio@ecologistesenaccio.cat, via: mitjans-bounces@ecologistasenaccion.org

Comentaris tancats a [Mitjans] NdeP: Demanen al Govern Espanyol que recolzi la creació d’una àrea de control d’Emissions al mar Mediterrani

[Medios] Los últimos movimientos de las empresas aseguradoras aumentan la presión contra la industria del ca rbón

3 de diciembre de 2018

Los últimos movimientos de las empresas aseguradoras aumentan la presión contra la industria del carbón

· La española Mapfre no asegurará nuevos proyectos de quema de carbón aunque seguirá vinculada a esta práctica a través de sus clientes actuales.

· Siete grandes empresas mundiales del sector asegurador aumentarán sus restricciones al sector del carbón.

· La empresa Swiss Re lidera el sector por su política más completa tanto en seguros de carbón como en desinversión.

Una clasificación a nivel mundial de empresas aseguradoras publicado hoy por la coalición internacional Unfriend Coal <https://unfriendcoal.com/>, de la que forman parte Ecologistas en Acción y Greenpeace, revela que el sector de seguros se está posicionando de manera creciente contra la industria del carbón, poniendo fin a los seguros para las empresas vinculadas a este sector, tanto a minas como a centrales eléctricas, y ya ha desinvertido en este sector 6 billones de dólares.

“Mientras que la mayor parte de las aseguradoras europeas más importantes están retirando del sector del carbón, solo un pequeño grupo de compañías entre las que se encuentra la española Mapfre, siguen apostando por este sector o no han concretado sus políticas futuras en esta materia”, ha declarado Miguel Ángel Soto, portavoz de Greenpeace España.

El ranking 2018 sobre las aseguradoras y el carbón clasifica a 24 de las aseguradoras más grandes del mundo en función de su exposición al sector del carbón y el cambio climático, evaluando y calificando sus políticas sobre suscripción, desinversión y otros compromisos con la lucha contra el cambio climático. La clasificación se basa en las respuestas a un cuestionario realizado a 18 empresas aseguradoras, incluidas todas las aseguradoras europeas y de Asia-Pacífico, y en información pública disponible de estas empresas.

La empresa Swiss Re ocupa el primer lugar de la clasificación por su política más completa tanto en seguros de carbón como en desinversión. La aseguradora ha renunciado a compañías que dependen del carbón en más del 30 % de sus ingresos procedentes de la extracción o generación de energía, y anunció en julio que ya no les ofrecería cobertura de seguro. La política se aplica a proyectos nuevos y existentes y en todas las líneas de negocio en todo el mundo. Sus políticas de suscripción y desinversión también cubren las arenas bituminosas y otros combustibles fósiles extremos.

Este proceso de abandono por parte de las aseguradoras del sector del carbón ha tomado un fuerte impulso este año tras el anuncio de cuatro de las mayores aseguradoras del mundo de que aumentarán sus restricciones al sector del carbón, lo que eleva a siete el número de aseguradoras alineadas con esta posición. En un momento en el que comienza en Polonia la conferencia sobre el clima de Naciones Unidas, este informe revela que las aseguradoras de los EE UU, Japón y Australia siguen apoyando a una industria que está socavando los esfuerzos para evitar el peligroso cambio climático.

Peter Bosshard, coordinador de Unfriend Coal, ha declarado que “algunas de las aseguradoras más grandes y serias del mundo están abandonando al sector del carbón, enviando un fuerte mensaje a los gobiernos e inversionistas de que el combustible fósil más sucio no tiene futuro. Estamos esperando a que las empresas que todavía no lo han hecho, como la española Mapfre, formen parte de esta masa crítica para conseguir que el carbón no sea asegurable en el próximo año”.

El informe ‘No mas seguros para el carbón. El ránking de 2018 sobre aseguradoras, carbón y cambio climático <https://www.ecologistasenaccion.org/?p=110684>’ revela que:

· Las cuatro aseguradoras más grandes de Europa tienen restringido su apoyo al carbón. Allianz y Generali Limited Underwriting y AXA ajustaron su política este año, mientras que Zurich anunció restricciones en noviembre de 2017.

· Un tercio del mercado de reaseguros tiene ahora cobertura limitada para el carbón. Los gigantes del reaseguro Swiss Re y Munich Re anunciaron restricciones de suscripción este año, más allá de las ya anunciadas por SCOR.

· Al menos 19 aseguradoras importantes con más de 6 billones de dólares en activos, el 20 % de los activos globales de la industria, han desinvertido en carbón hasta los 4 billones de dólares, lo que supone un 13 % desde el año pasado. Generali, Lloyd’s, Hannover Re, AG2R La Mondiale y Groupama anunciaron nuevas políticas de desinversión este año, mientras que AXA, Allianz y Munich Re reforzaron sus políticas.

En Europa, la mayoría de las principales aseguradoras han tomado medidas con respecto al carbón, aunque sus políticas aún contienen grandes lagunas. De las 10 principales empresas evaluadas en este ranking, todas menos tres han finalizado o limitan los seguros para proyectos de carbón. Aviva y Legal & General prefieren seguir dialogando con las compañías de carbón y Mapfre tiene que concretar próximamente su nueva política.

Las respuestas a la encuesta por parte de la aseguradora española Mapfre revelan que:

1. Mapfre no dispone de una política concreta de restricción de actividades de suscripción al sector del carbón.
2. Mapfre no suscribirá seguros con nuevos proyectos relacionados con el carbón.
3. Mapfre no tiene intención de desinvertir en este sector.
4. El comité de sostenibilidad de Mapfre está en proceso de revisión de sus políticas internas relacionadas con la inversión responsable y la suscripción de seguros, para reflejar su compromiso con la mitigación del cambio climático y los Principios de Inversión Responsable.

“Es decir, Mapfre no asegurará nuevos proyectos en el sector del carbón pero va a seguir dando cobertura a las empresas con las que ya está haciendo negocios y están quemando carbón”, ha declarado Soto. “Pero Mapfre firmó en 2015 la Pledge for Paris Agreement <http://www.parispledgeforaction.org/>, una compromiso público para cumplir con el Acuerdo de París, incluso superando el nivel de ambición establecido en el acuerdo. Lejos de ser ambicioso, Mapfre está mirando para otro lado mientras sigue ensuciándose dando cobertura al sector del carbón”.

El carbón es la mayor fuente de emisiones de CO2, sin embargo, en los tres años transcurridos desde la Cumbre del Clima de París, en todo el mundo se ha ampliado la potencia instalada de centrales de carbón en 92 GW y hay planes para otros 672 GW. La Agencia Internacional de Energía advirtió la semana pasada que el mundo no puede cumplir con el Acuerdo de París si sigue construyendo nuevas plantas de energía de combustibles fósiles contaminantes <https://www.theguardian.com/business/2018/nov/13/world-has-no-capacity-to-absorb-new-fossil-fuel-plants-warns-iea>. Según el último informe del Panel Intergubernamental de las Naciones Unidas sobre el Cambio Climático, al menos ⅔ de toda la energía del carbón debería eliminarse gradualmente para 2030 si se quiere cumplir con el objetivo climático de París de limitar el calentamiento global a 1,5 ºC.

“Es imprescindible que los sectores financiero y asegurador manden señales rotundas y nítidas de que están luchando contra el cambio climático”, ha declarado Yago Martínez, de Ecologistas en Acción. “El mantenimiento de las centrales térmicas de carbón es incompatible con mantener el incremento de la temperatura global por debajo de 1,5 ºC. Debemos garantizar un futuro sostenible y saludable para todas, y esto pasa por el abandono inmediato del carbón. Sin el apoyo financiero y sin cobertura aseguradora podemos precipitar su cierre cuanto antes”, ha concluido Martínez.
Más información:

Yago Martínez Alvarez (Ecologistas en Acción): 619 386 229 <tel:619%20386%20229>
Miguel Ángel Soto (Greenpeace): 626 998 246 <tel:626%20998%20246>
For further information, pictures, graphics and to arrange interviews, please contact:
Will Aitchison: william.aitchison@greenhousepr.co.uk <mailto:william.aitchison@greenhousepr.co.uk> | +44 (0) 7412 872453 <tel:+44%207412%20872453>
David Mason: david.mason@greenhousepr.co.uk <mailto:david.mason@greenhousepr.co.uk> | +44 (0) 7799 072320 <tel:+44%207799%20072320>
<http://ecologistasenaccion.org/>
Roberto Herreros Prensa
Confederación de Ecologistas en Acción
915 31 27 39 / 617 02 64 32
www.ecologistasenaccion.org <http://www.ecologistasenaccion.org/>
<https://twitter.com/robertoherreros> @robertoherreros <https://twitter.com/robertoherreros>
_______________________________________________
Confederacion de Ecologistas en Accion
Marques de Leganes 12 – 28004 Madrid
Telefono: +34-91-5312739
http://www.ecologistasenaccion.org/

FontFuente: prensa@ecologistasenaccion.org, via: medios-bounces@ecologistasenaccion.net

Comentaris tancats a [Medios] Los últimos movimientos de las empresas aseguradoras aumentan la presión contra la industria del ca rbón

[Medios] La cumbre del clima de Katowice debe cerrar las herramientas para cumplir el Acuerdo de París

3 de diciembre de 2018

La cumbre del clima de Katowice debe cerrar las herramientas para cumplir el Acuerdo de París

· Durante las próximas dos semanas se reúnen en Katowice <http://cop24.gov.pl/> los negociadores internacionales para concluir las herramientas necesarias para dar cumplimiento al Acuerdo de París.

· Ecologistas en Acción realizará, gracias al apoyo de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica, el seguimiento de estas negociaciones desplazándose a la ciudad polaca entre el 11 y el 14 de diciembre con el objetivo de velar por una auténtica ruta de descarbonización de la economía mundial que garantice limitar el incremento de la temperatura global en 1,5 ºC.

· En diciembre de 2015 se cerraba el Acuerdo de París, un documento que dejaba el mandato de definir las herramientas necesarias. Esta falta de concreción no fue impedimento para que este acuerdo se convirtiera en el que más rápidamente ha sido firmado por la mayor parte de la comunidad internacional. Los países en aquel momento parecían dispuestos a limitar el incremento de la temperatura global en 2 ºC y a ser posible por debajo de 1,5 ºC, tal y como estipula el artículo 4 del Acuerdo de París.

Las negociaciones se iniciaron en 2016 en la Cumbre de Marrakech, cuando se abriese por primera vez la Convención Marco de Naciones Unidas bajo el Acuerdo de París (CMA1). En esta cumbre se recogió que la evaluación de los compromisos presentados nos dirigía a un calentamiento global superior a 3,5 ºC por lo que se hacía necesario incrementar los compromisos. Lo que impulsó la realización de un proceso de diálogo paralelo que permitiese unificar posturas, el conocido como Diálogo de Talanoa.

La falta de avances forzó la realización de un encuentro adicional en septiembre en Bangkok, donde se abordaron algunas discusiones fundamentales que dejaron patente la diferencia entre países del norte y del sur global. El resultado de la cumbre ha sido un conjunto de documentos que suman 300 páginas. En ellas se recogen todas las apreciaciones, comentarios y objeciones que han manifestado los países durante esta semana de negociaciones. Sobre estos documentos las presidencias deberán de hacer propuestas de textos que deberán ser aprobados durante la COP24.

Ecologistas en Acción, gracias al apoyo de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica, realizará un seguimiento de esta reunión, para lo cuál ha hecho público un dosier con los principales retos a abordar en Katowice que deberán culminar con el cierre de la CMA1.

Este encuentro que viene precedido de la publicación del Panel Intergubernamental de Cambio Climático sobre 1,5 ºC que espera la adopción de sus conclusiones por parte de la Convención Marco de las Naciones Unidas para el Cambio Climático. En este informe <https://www.ecologistasenaccion.org/?p=110526> conocido como SR1.5 el IPCC se muestra especialmente crítico con la comunidad internacional y afirma que los compromisos del Acuerdo de París “son superiores a cualquier escenario compatible con limitar la temperatura global en 1,5 ºC”. Un documento (valoración del SR1.5 de Ecologistas en Acción disponible en: https://www.ecologistasenaccion.org/?p=106432) deja patente el enorme coste de superar 1,5 ºC y establece que los riesgos se duplican si el incremento de la temperatura alcanza los 2 ºC, lo que es especialmente crítico para la región mediterránea.

Para Javier Andaluz, coordinador de Clima y Energía de Ecologistas en Acción, “el informe de 1,5 ºC muestra con claridad que el tiempo de actuar se agota. La comunidad internacional no tiene justificación posible para ralentizar la lucha climática, desoyendo la urgencia de lograr herramientas robustas capaces de iniciar el descenso de las emisiones globales de forma inmediata”. Andaluz añade que “dado que el plazo se agota, de la cumbre de Katowice deben de salir todas las herramientas necesarias sin aplazar ningún debate, como viene sucediendo desde la adopción del Acuerdo de París”.
Más información: Javier Andaluz, responsable de Clima y Energía de Ecologistas en Acción, 645 518 104
<http://ecologistasenaccion.org/>
Roberto Herreros Prensa
Confederación de Ecologistas en Acción
915 31 27 39 / 617 02 64 32
www.ecologistasenaccion.org <http://www.ecologistasenaccion.org/>
<https://twitter.com/robertoherreros> @robertoherreros <https://twitter.com/robertoherreros>
_______________________________________________
Confederacion de Ecologistas en Accion
Marques de Leganes 12 – 28004 Madrid
Telefono: +34-91-5312739
http://www.ecologistasenaccion.org/

FontFuente: prensa@ecologistasenaccion.org, via: medios-bounces@ecologistasenaccion.net

Comentaris tancats a [Medios] La cumbre del clima de Katowice debe cerrar las herramientas para cumplir el Acuerdo de París